Vă invităm să descoperiţi virtual, în această perioadă în care nu putem fi împreună, frumuseţea Lalelei “Doamna Maria Brâncoveanu”, cea dintâi şi unica lalea olandeză care poartă nume românesc, intrată în cel de-al patrulea an de cultivare în campul din Kloosterburen, Regatul Țărilor de Jos.
Această expoziție digitală, pe care sunteţi invitaţi să o vizionați, este un eveniment cultural major al Asociației noastre și se înscrie în cadrul Zilelor Culturale ale parohiei “Sfântul Grigorie Teologul", dedicate anul acesta Lalelei "Doamna Maria Brâncoveanu", în cel de al patrulea an de înflorire cu acest nume și în primul an de apariție în "The Walks of Fame" in Keukenhof-Lisse, Regatul Țărilor de Jos.
Laleaua poate fi admirată, în întreaga ei splendoare, în locuri încărcate de credinţă, istorie şi cultură, atât în Regatul Ţărilor de Jos, cât şi în România, graţie darurilor făcute de Asociație, în numele şi cu binecuvântarea Părintelui nostru paroh dr. Ioan Dură. Laleaua a înflorit la enoriaşi ai parohiei, precum şi în grădini ale prietenilor acestora din diferite oraşe din Europa.
Pentru prima dată în această primavară, laleaua “Doamna Maria Brâncoveanu” a înflorit, în solitudine, pe aleea “Walks of Fame”, dedicată personalităţilor din întreaga lume, în cea mai frumoasa grădină florală din lume, în parcul Keukenhof (Regatul Ţărilor de Jos), alături de alte şapte milioane de flori.
Laleaua a putut fi admirată şi în grădinile botanice din Bucuresti, Iaşi, Cluj-Napoca, în curtea Palatului Cotroceni din Bucureşti şi la Catedrala Mântuirii Neamului. Bulbi de lalea au ajuns şi la Biserica Sfântul Gheorghe Nou, Mănăstirile Hurezu, Surpatele, Dintr-un Lemn, Bistrița-Vâlcea, Radu-Vodă, Brebu, Biserica Sfântul Sava din Iaşi, Arhiepiscopia Vâlcea, Municipiul Râmnicu-Vâlcea, Mitropolia Ortodoxă a Europei Occidentale și Meridionale din Paris (Franţa), Institutul Român / Biblioteca Română din Freiburg (Germania) şi la Ambasada României în Regatul Ţărilor de Jos din Haga.
În curtea parohiei noastre “Sfântul Grigorie Teologul”, laleaua ″Doamna Maria Brâncoveanu″ şi-a găsit loc de înflorire lângă Troiţă, aducând astfel propria sa închinare Domnului.
Aşa cum spunea doamna preoteasă Christina Dură: “Împreună cu admirația pentru floarea noastră, să ne amintim și de Doamna Maria Brâncoveanu, o femeie de neam nobil, învrednicită să fie soție și mamă de mucenici, mucenicită și ea însăși prin felurite suferințe, “căci fericiți sunt cei ce plâng”. Să ne bucurăm mult pentru această floare, în apogeul ei de frumuseţe, acum, în zilele Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.”
Organizator:
Consiliul Asociaţiei Femeilor Ortodoxe din Ţările de Jos, cu binecuvântarea Părintelui paroh
dr. Ioan Dură.
Consiliul Asociaţiei mulţumeşte
tuturor celor care au avut bunăvoinţa să trimită fotografii cu laleaua ″Doamna Maria Brâncoveanu″ înflorită în primăvara acestui an, 2020, precum şi celor care au contribuit la realizarea acestei prime expoziţii digitale!