B. Ziua Bunicilor
Duminică, 12 septembrie 2021
În acest an, în care asociaţia noastră aniversează cinci ani de activitate, Ziua Bunicilor a fost sărbătorită în duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci (12 septembrie 2021), după săvârşirea Sfintei Liturghii.
În acest al cincea an, bunicii noștri au fost cinstiți printr-o expoziție cu obiecte care le-au aparținut și care au fost primite în dar de nepoții lor, enoriașii noștri. Curatorul acestei expoziției a fost doamna Isabela Monica Ana Dragnea. La pregătirea expoziției au ajutat următoarele doamne: Elena De Chiara, Cristina Gabriela Pavel, Alina Nicolaie, Valentina Coman și Camelia Vizitiu. Curatorul, doamna Isabela Dragnea, a întocmit și un catalog al exponatelor, tradus în limba neerlandeză de doamna Elena De Chiara.
În calitate de iniţiatoare şi coordonatoare a acestui proiect, doamna preoteasă a prezentat pe scurt înfăptuirile celor patru ediţii anterioare ale Zilei Bunicilor, a adresat călduroase felicitări bunicilor prezenţi şi a acordat medalia „Doamna Maria Brâncoveanu”-2021 doamnei Elena Geacarel, membră a Asociației și bunică.
Cu emoţie, doamna Elena De Chiara a vorbit despre bucuria de a fi bunica a doi nepoţi.
În continuare, doamna Isabela Dragnea s-a referit la unicitatea acestei expoziţii în diaspora românească, expoziţie care reuneşte 57 de obiecte realizate de bunici sau care păstrează, peste timp, amintirea bunicilor. Exponatele provin din 19 judeţe ale României - unul din Grecia - şi aparţin enoriaşilor parohiei: ii şi costume populare din diferite zone ale ţării, ştergare, broderii, cuverturi şi carpete, biblii şi cărţi de rugăciune, icoane, cărţi de beletristică, fotografii ale bunicilor, ceramică, postere.
Printre exponate, au putut fi admirate partea I-a din volumul al doilea al Atlasului Lingvistic Român iniţiat şi coordonat de Sextil Puşcariu, ceas de mână, fabricat de firma elveţiană Royce, un model cunoscut îndeosebi în rândul soldaţilor, în perioada de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial și până în anii 1960, o ie oltenească în culorile alb-negru, cusută la lumina lămpii, în anul 1930, un model unicat în judetul Olt, un costum popular din regiunea Vrancea, vechi de peste 100 de ani, o Biblie tipărită la Sibiu, în 1924, o icoană pictată pe lemn în 1950, înfăţişându-l pe Sf. Ioan Gură de Aur.
Doamna Isabela Dragnea, curatorul expoziției, a subliniat că expoziţia acoperă o perioadă de 125 de ani. Cel mai vechi exponat este o monedă din 1880, având inscripţionată figura Regelui Carol I, iar cel de dată mai recentă, din 2006, este o scrisoare de la bunica pentru nepoata plecată la studii în străinătate. Expoziţia are un valoros profil cultural-etnografic, documentar, spiritual şi social, dat de autenticitatea şi măiestria cu care au fost realizate piesele de artă populară, referirile directe sau indirecte la istoria României, la particularităţile modului de viaţă din diferite regiuni.
Universul creat de expoziţie poartă cu sine modelul tradiţional al satului românesc, în care familia, casa şi biserica transmit, de la o generaţie la alta, valorile perene ale neamului – credinţa, limba, tradiţiile.
Părintele Ioan a vernisat expoziţia „Din sufletul şi mâinile Bunicilor” (deschisă în perioada 11-19 septembrie 2021).
În semn de apreciere faţă de participarea la expoziţie, doamna preoteasă a mulţumit expozanţilor şi a înmânat fiecăruia un „Certificat de Participare” nominal.
Doamnele Mihaela Grădinaru, Maria Ciolacu, Elena Potârniche, Elena Geacarel și Cristina Pavel au pregătit recepția în cinstea bunicilor, iar doamna Daniela Oprea a oferit trandafiri albi bunicilor.
Doamna Gabriela Șușnea a împodobit treptele bisericii cu ghivece de flori, pentru evenimentul Zilei Bunicilor.
Expoziția poate fi vizionată printr-un video realizat de doamna Cristina Maria Chiorean și pus pe fond muzical de Maria Alexandra Dragnea, elevă a școlii parohiale. (Text redactat de Isabela Dragnea)
Doamnele Isabela Dragnea, Alina Nicolaie, Finica Harbuz, Cristina Pavel, Elena De Chiara, Valentina Coman și d-ra Eliza van Walraven, ghizi ai expoziției, la Ziua Monumentelor Deschise.
Bunicii prezenți la Ziua Bunicilor: Părintele Ioan, preoteasa Christina, Maria, Elvira, Elena, Vasilica, Maria, Elena și Vasile, Elena și Eleonora.