Preacucernice Părinte Protopop,
Excelenta voastră, doamna Ambasador,
Dragi membre ale consiliului de conducere ale Asociației Doamna Maria Brâncoveanu, dragi bunici, dragi povestitori și dragi participanți la acest eveniment, dragi copii,
Am o mare bucurie astăzi, o bucurie care nu este cauzată de vreo reușită personală sau familială, ci cauzată de o izbândă parohială.
Căci vă prezint aici prima carte editată de parohia noastră , carte pe care am scris-o câțiva dintre noi. Aici sunt cuprinse unele din cele mai frumoase pagini despre bunici, care pot egala paginile asemănătoare ale scriitorilor consacrați . Și alți au scris despre bunicii lor, dar în nicio carte nu veți mai găsi atâtea fizionomii de bunici.
Această carte, scrisă fără pretenția de a fi o opera de literatură, este o carte document pentru unii români și faptele lor de-a lungul ultimilor zece, cinsprezece decenii. Este o carte cu material brut, o mină de aur, pentru cei care se vor apleca asupra istorisirilor acestea, istorici , filologi, sociologi, psihologi, etc.
Cartea noastră, cu coperțile în cămașă de flori “Nu mă uita” sugerează sau simbolizează dorința bunicilor de a nu îi uita. Dragii mei, scrieți despre bunicii vostri. Cel mai mare dar pentru copiii și nepoții voștri aceste povestiri vor fi. Și știți de ce? Cu cat săpați la rădăcină, cu atât se înfrumusețează copacul și se întăresc ramurile și rodesc. Cu cât adânciți în trecut, și scoateți la lumină viețile drepților bunici ai voștri, cu atât vă cunoașteți mai bine pe voi înșivă și cu atât deschideți copiilor și nepoților voștri calea spre autocunoaștere. Rădăcinile trebuie sa rămâne vii, să nu se usuce, căci ele dau viață copacului…
Aici deci este un florilegiu a 24 de povestiri despre bunicii noștri. Fiecare din voi ați scris cum ați socotit, sau pentru toți patru, sau pentru doi, sau v-ați concentrat la unul din bunici.
Știu că cu greu v-ați apucat de scris.
Regret însă pentru că unii din voi cărora m-am adresat, nu au dat urmare acestui îndemn. Dar și voi care ați scris, mulți ați scris la ultimul minut, cu oarecare neglijență.
Eu nu sunt aici ca sa reproșez nimănui nimic... Dar, ca profesoară filolog ce sunt, vă cunosc, cum un profesor cunoaște pe elevi săi, și știu că puteți scrie, și știu încă un lucru că nu trebuie, ca creștini, să dăm uitării pe binefăcători noștri. Scriind despre ei este ceea mai mare pomană care o facem pentru ei, căci va fi pentru veșnica lor pomenire.
Cartea va ajunge la Președintele Țării, la Patriarh, la Academia Română, la Bibliotecii universitare. Părintele se va ocupa de difuzarea ei. Deci ce ați scris, va rămane la marile bibliotecii pentru cât va vrea Dumnezeu.
Vă mulțumesc!
Prezvitera Christina Dură
Schiedam, 15 septembrie 2019