Parohia ortodoxă română Sf. Grigorie Teogul din Olanda
A doua sărbătorire a Zilei Bunicilor
Prea Cucernice Părinte Protopop al Țările de Jos, Iconom Stavrofor Dr. Dr. Ioan Dură, paroh al parohiei noastre, Sfântul Grigorie Teologul din Schiedam - Olanda,
Stimată doamnă Ioana Mațenco, președinte a Asociației « Doamna Maria Brâncoveanu» a parohiei noastre,
Stimați bunici și bunice,
Stimate membre ale Asociației,
Stimați participanți la această sărbătorire,
Stimați invitați,
Părticipăm la această a doua ediție a Zilei Bunicilor, care se vrea o premieră.
Anul acesta, cu binecuvântarea Părintelui nostru paroh, aducem un omagiu bunicilor noștri într-un mod cu totul deosebit. În afară de amintiri, poezii și elogii la adresa lor, am organizat o expoziție de fotografii ale bunicilor și străbunicilor noștri. Acest lucru a început de acum câteva luni, iar la început când vă ceream poze, vi se părea ceva irealizabil.
Iată însă că astăzi, cu mare bucurie, deschidem această expoziție de fotografii. Și sunteți 34 de participanți care mi-ați răspuns și mi-ați trimis 97 de poze, pe care le expunem acum și aici. Pozele sunt expuse în trei categorii : a) bunicii în costume populare, b) portrete ale bunicilor și c) scene familiale.
La pregătirea acestei expoziții am fost ajutată de doamna Elena De Chiara, care a imprimat toate pozele, a cumpărat panourile și materialul de aplicat pozele pe panouri, la care și-au adus aportul și doamnele Ioana Mațenco, Cristina Pavel, Alina Nicolaie, Finica Harbuz și Isabela Dragnea. Iar domnul Ioan Paraschiv a recepționat fotografiile cu coordonatele lor și a alcătuit un album digital pe care îl vizionăm imediat.
Fiecare fotografie este o poveste aparte dragă fiecăruia dar și celor care cu atenție o vor vedea. Căci bunicii noștri ne vorbesc. Uitați-vă la pozele lor : ne răscolesc adâncurile sufletului, atâtea amintiri, imagini, trec prin ochii noștri, mii de cuvinte dulci ale lor ne inundă urechile, impresii amestecate cu sentimente du bucurie, de pace, de dulceață umple inima noastră și în noi se aprinde o nostalgie și un dor de trecut care s-a dus atât de repede și pe care dorim să-l înviem fie pentru câtevă minute, chiar în vis, și să simțim mâna bunicii pe obrajul nostru și mâna bunicului pe creștetul capului noștru și să auzim o dată măcar, cum ne chemau la dânșii cu numele nostru așa cum numai ei știau să-l pronunțe! O, câtă nostalgie! Atâta drăgoste dar și durere simțim pentru ei, căci știm cum au trăit, ce le frământau, ce dureri și griji au avut. Sau poate nu știm dar bănuim. Secrete lor rămase doar în sufletele lor.
Biserica este plină de bunice și de bunici astăzi. Fotografii foarte vechi dar și mai recente. Multe din ele în alb negru sau cafeniu sunt învechite dar păstrate cu sfințenie. Bunici foști în pruncie, copii, tineri, miri, vârstnici, singuri, cu soți, cu copii și nepoți. Pentru timp de o ora biserica noastră s-a umplut de bunici, bunici buni și frumoși, cu acea frumusețea de luptă, de luptă pentru viață, pentru legea creștină ortodoxă, pentru familie, pentru moșie și pentru patria lor.
Dragii mei vă mulțumesc din partea lor, că ați scos pe bunici din albume, din sertare, din cadrele de pe pereți și le am adus aici printre sfinții bisericii, căci și ei cei mai mulți sunt deja în lumea drepților și a sfinților, iar ceilalți care sunt încă în viață se luptă pentru sfințenie!
Pozele bunicilor sunt documentele voastre familiale dar sunt în același timp și documente etnografice, culturale și națioale. Fiecare fotografia este o carte deschisă tuturor, este o istorie a familiei dar și a satului, a ținutului, a societății, a culturii epocii în care au trăit. Fiecare poză merită un studiu aparte din care putem extrage nenumărate informații despre România noastră centenară. Căci avem poze și din 1900!
Uitându-mă de zeci de ori la ochii fiecărui bunic sau bunică, le-am pus pe toți în inimă și le port ca icoane sfințite. Și pot să vă spun că acum vă cunosc mai bine! Ce comoară este fiecare fotografie! Ce bogăție de viață din care să ne adăpăm viața noastră! Uități-vă la ochii bunicilor voștri și încercați să ghiciți, să aflați : oare ce testament v-au lăsat?
Prezvitera Christina Dură
Schiedam, 16 septembrie 2018