B. Ziua bunicilor

B. Ziua Bunicilor

În ședința sa din martie 2017, Asociația "Doamna Maria Brâncoveanu" a Parohiei "Sfântul Grigorie Teologul" din Schiedam a instituit Ziua Bunicilor, din ințiativa prezviterei Christina Dură, membră a Asociației, și cu binecuvântarea părintelui paroh Ioan Dură.

Ziua Bunicilor a fost rânduită să fie sărbătorită la 9 septembrie a fiecărui an, când Biserica Ortodoxă cinstește pe Bunicii după trup ai Domnului nostru Iisus Hristos, Mântuitorul nostru, pe Sfinții Ioachim și Ana. Și astfel, parohia Sf. Grigorie Teologul are privilegiul instituirii sărbătoririi bunicilor în Biserica Ortodoxă Română de pretudindeni la 9 septembrie 2017.

Prezvitera Christina Dură

Ziua națională a Bunicilor – propunere legislativă aflată în

procedură normală de dezbatere şi aprobare în Parlamentul României

 

În urma demersurilor realizate de Asociație cu binecuvântarea Părintelui paroh Protopop Dr. Ioan Dură, la data de 9 aprilie 2024, a fost depusă la Biroul Permanent al Camerei Deputaților inițiativa legislativă liberală pentru instituirea la 9 septembrie, a Zilei naționale a Bunicilor.


Propunerea legislativă a fost ulterior trimisă Senatului şi, spre avizare, mai multor instituții şi unor comisii din Senat.


La data de 11 iunie a.c., Senatul a adoptat cu 96 de voturi pentru, unul împotrivă și o abținere, propunerea legislativă de instituire, la 9 septembrie, a Zilei naționale a Bunicilor.


Propunerea legislativă se află, în prezent, în dezbatere în Camera Deputaților.   

 


Prin inițierea acestor proceduri legislative, începe să se concretizeze obiectivul Asociației de a se acordă oficial bunicilor, la nivelul întregii societăți române, recunoașterea cuvenită.


Cu binecuvântarea Părintelui Ioan, Asociaţia “Doamna Maria Brâncoveanu” va sărbători în acest an (2025) cea de-a noua ediţie a Zilei Bunicilor prin lansarea volumului “Povestiri despre bunici. Sfintele sărbători alături de bunici” şi organizarea expoziţiei de fotografii “Biserica din satul bunicilor”.


1.   Volumul “Povestiri despre bunici. Sfintele sărbători alături de bunici”


Aşa cum arată şi titlul, noul volum va include, pe lângă formatul deja cunoscut al povestirilor despre bunici, şi relatări despre modul în care bunicii obişnuiau să petreacă sfintele sărbători (Anul Nou, Botezul Domnului, Sfintele Paşti, Naşterea Maicii Domnului, Crăciunul, etc.), cu accent pe obiceiurile şi tradiţiile de la aceste sărbători, pregătirile culinare, vestimentaţie, împodobirea caselor, etc.


Volumul va include şi descrierea, acolo unde este posibil, a bisericii din satul bunicilor, locaş prin excelenţă al sfintelor slujbe de la praznicele de peste an. De interes vor fi informaţiile si fotografiile despre: istoricul bisericii, pictura interioară şi experioară, sărbătoarea de hram, etc.


2.   Expoziţia de fotografii “Biserica din satul bunicilor”


Expoziţia va cuprinde fotografii ale bisericilor din satul bunicilor, din trecut şi din prezent : interiorul şi exteriorul bisericii, picturi, icoane, grădina parohială, cimitir, imagini de la sfintele slujbe, etc.





Prima ediție, septembrie 2017

Citește mai mult

A doua ediție, septembrie 2018

Citește mai mult

A treia ediție, septembrie 2019

Citește mai mult

A patra ediție, septembrie 2020

Citește mai mult

A cincea ediție, septembrie 2021

Citește mai mult

A șasea ediție, septembrie 2022

Citește mai mult

                         A șaptea ediție, septembrie 2023

Citește mai mult

A opta ediție, septembrie 2024

Citește mai mult
Share by: