Dragi prieteni,
Încep cu a da slavă lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să vedem de sub lumina tiparului și acest al doilea volum al cărții Povestiri despre bunici.
Această carte nu este literatură, chiar dacă, fără exagerare, conține și pietre scumpe de literatură
Este un document testamentar,
O mărturie a credinței,
O declarație a iubirii,
Un manifest al vieții,
Un cântec al unei Învierii continue și perpetue.
Istorisiri dureroase, ca și cum, citind, fiecare cuvânt te trece prin focul războiului însângerat sau cuptorului vieții, trăind împreună cu bunicii clipele morții sau ale unei încercării maxime.
Alte istorisiri ne relatează, prin ochii nostalgiei și al visului, abia atingând, cu sfială, florile, mobilierul, zestrea, părul, cârjele bunicilor.
Istorisiri presărate de instantanee, ca ferestruici spre inima și sufletul unei ființe iubite, care vrem și nu vrem să o deschidem altora, nu cumva să trădăm această unică și tainică legătură dintre noi și ei. Povestiri fără pretenția de a fi literatură dar, și pentru aceasta, clare și transparente.
Războaie, boli, moarte, confiscări de averi trudite, deportări, mutări din cauza războiului, munca cotidiană grea, lupta și iar lupta pentru tot, “nimic de-a gata”; nașteri de copii, lupta de a-și schimba soarta, lupta cu autoritățile vrăjmașe omului, lupta pentru libertate a spiritului, lupta pentru recăpătarea demnității.
Dar și bucurii, bucurii de copii și nepoți buni, de o pâine caldă, de o grădină înflorită, satisfacția lucrului bine făcut, de pomi roditori din ogradă, de grâu secerat, de diploma unui copil și fericirea de a da decât de a lua, bucuria sacrificiului continuu, de trăire a credinței creștine, nu cu vorbe sau pe jumătate ci întreg și de prisos, știind din Evanghelie că dacă sămânța nu este îngropată, nu va răsări viața.
Bunici ca Zmei buni, ca îngeri păzitori, cu aripi de mătase, apărând și dispărând și iar apărând, ca o Prezență nevăzută, care ținea universul familiei…
Și bunice, zâne cu mâini magice, cu har tămăduitor, care într-o clipă transformau lumea banală într-un rai pe pământ, pustietate în grădini, grâu în pâine, gusturile amare în dulceață, rănile noastre în cântec de mângâiere...
Această carte vă aparține…
Această carte cuprinde întreaga Românie de un secol.
Această carte este o oglindă cu două fețe, spre trecut și spre viitor.
Această carte, scrisă cu bătăile inimii, este o descoperire, o destăinuire, o mărturisire, este un catharsis pentru voi, fiecare, și pentru cititor.